Ett stort tack och INGA löptikar

Tiken heter inte Inga  ;-)   Det är Vovves policy att inte ta med löptikar på våra gemensamma promenader jag tänker på. Kom på det när jag var ute förut att det kan vara bra att skriva ut här i cyberspace. Det skulle vi kanske ha skrivit med på schemalapparna men man kan inte tänka på allt, tyvärr.

Samtidigt vill jag tacka Lena och Birgitta för hjälpen på V.ox festivalen förra söndagen. Och ett extra stort tack till Lotta som ställde upp på sin födelsedag!
Tack även till er som kom fram till vårat tält och gick vår tipspromenad! Vi ses väl även i kväll???

Kram från Ulrika, Heidi, Pirre, Cissi och Lady. Lilla Dexter hälsar också. Han är tillfälligt här för att avla nya små yorkar...

Enkel genetik bakom hundens frisyr

Hittade en liten artikel i dagens Allehanda som jag tyckte ni skulle få ta del av.


ENKEL GENETIK BAKOM HUNDENS FRISYR

"Långhåriga, korthåriga, krulliga och släta. Pälsen hos våra hundraser tycks kunna variera i det oändliga. Men det krävs inte mycket för att åstadkomma variationen. Pälsens utseende styrs av endast tre gener.
Det hävdar forskare i USA och Frankrike i en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science.
Sedan tidigare är det känt att bara en enda gen avgör om hundar är kortbenta eller långbenta. Små genetiska skillnader kan med andra ord ge dramatiska effekter på anatomin.

I den nya studien jämfördes DNA från över 1000 hundar tillhörande 80 olika raser. Bland annat granskades den genetiska variationen hos sträv-, kort-, och långhåriga taxar, liksom hos portugisiska vattenhundar som kan ha både krullig och vågig päls.
På så vis fann man att en gen kallad FGF5 avgör hårlängden hos hundarna. En speciell mutation i genen innebär att hunden blir långhårig.
En variant av en annan gen, KRT71, ger krulligt hår. En förändring hos en tredje gen, RSPO2, resulterar i strävare hår och en tydlig mustasch. Det senare är typiskt hos raser som strävhårig tax, skotsk terrier och schnauzer.

Det finns raser som inte har någon av dessa mutationer, exempelvis basset. De har generellt kort och rakt hår. Andra raser bär på två eller tre av varianterna, vilket ger olika kombinationer av långt, krulligt eller strävt hår.
Mycket av detta är resultatet av selektivt urval från människans sida under de senaste 200 åren. Tamhundens historia sträcker sig visserligen 15 000 år eller mer bakåt i tiden, men under merparten av den tiden ägnade sig inte människorna av systematisk avel.

Enligt forskarna är det högst troligt att vårt eget hår styrs av samma gener. Både FGF5 och KRT71 påverkar pälsens utseende hos möss och katter, och RSPO2 är förknippad med strävare  hårtyper hos vissa människor med östasiatiskt ursprung."


/Ulrika

Gösta

     Kan inte låta bli att sätta in bilden på denna utomordentligt söta lilla hund, Gösta. Blandning chihuahua/långhårig dvärgtax och en ras till som jag inte kommer ihåg i dagsläget. Vart ska bilder på fina hundar finnas om inte ho oss???

/Ulrika

Instruktörpromenader hösten/vintern -09

Japp! Schemat för våra aktivitetspromenader med instruktör är klart.  Instruktör är Petra från Hundstyrkan. Dessa datum gäller;

30/8 kl.17.30
27/9 kl.17.30
25/10 kl.14.00
29/11 kl.14.00
20/12 kl.14.00

Vi träffas som vanligt vid Varbergaparkens scen. Kostnad 20kr/hund och ta gärna med fika.
Välkomna!

ps. Övriga söndagar är det gemensam promenad utan instruktör. Dessa promenader kostar inget.
ps2. Missa oss inte på V.ox festivalen den 23/8. Tipspromenad med fina vinster fram till kl.15.00

RSS 2.0