Varning för huggormsbett

I förra veckans nummer av Länsposten fanns en artikel som handlade om huggormsbett. Alltid lika nyttigt att läsa!

TUSENTALS HUNDAR OCH KATTER BLIR HUGGORMSBITNA

"Statistiken visar att mellan 1000 - 2000 hundar och katter blir huggormsbitna i sommar. Dramatiskt kan tyckas men de flesta blir återställda om de får vård inom rimlig tid.

Nu har de första huggormsbitna hundarna och katterna kommit till veterinären. Det är i nosen och i tassarna som ormen oftast biter - en konsekvens av djurens nyfikenhet och lek. Den bitna kroppsdelen svullnar upp. Giftet kan orsaka blodsbrist och skadar både levern och njurarna. Med veterinärvård inom rimlig tid kan djuret bli återställt. Ett tjugotal hundar och katter dör däremot årligen.
- Men mörkertalet är stort. Våra uppgifter kommer från djur vars ägare köpt en försäkring för att kunna kosta på sitt djur veterinärvård. Men en av fem hundar, tre av fyra katter är oförsäkrade, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria Djurförsäkring.
Att vårda en hund som blivit ormbiten kostar i snitt 5 500 kronor. För katterna är genomsnittspriset något lägre, runt 3 400 kronor.
- Men för djur som måste ha intensivvårdsbehandling stannar prislappen sällan under 10 000 kronor, fortsätter Lotta. Hon råder djurägare i ormtäta områden, som till exempel skärgården, att be sin veterinär skriva ut kortison som de kan använda om olyckan skulle vara framme.
- Framför allt i semestertider när det kan vara långt till veterinären."

VID HUGGORMSBETT

# Håll hunden i stillhet, speciellt om bettet tagit i tassar eller ben.
# Ge eventuellt kortison enligt veterinärens ordination.
# Uppsök veterinär. Om kliniken har stängt kan du ofta få råd av Agrias telefonveterinär.
# Inspektera och leta efter bettet.   

Nu hoppas vi innerligt att vi slipper ormbitna hundar i sommar. Jag kommer så väl ihåg att Tyson råkade ut för just det förra sommaren. Usch, så han såg ut!

/Ulrika
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0